[Winactie] Lekker koken voor je kleine

Het moment is aangebroken, eindelijk is je kleine hummel 6 maanden en mag hij wat anders dan melk. Persoonlijk vond ik het wel een momentje van…..’o wat wordt die groot’. De eerste paar hapjes kan je zelf goed bedenken, maar daarna is het toch best lastig om leuke, lekkere en goede combinaties te bedenken. Je moet er ook gelijk rekening mee houden dat sommige dingen niet mogen, er nitraatrijke groentes bestaan, juiste vitamines binnen moeten krijgen en met eventuele allergieën die je kind heeft. Ik had wel behoefte aan een beetje hulp op dit gebied.

Via BestevoorjeKids.nl kreeg ik de boeken van Sharon van Wieren om te reviewen. Zij heeft de leuke en informatieve website www.keukenkikker.nl. Deze site is eigenlijk de basis geweest voor het schrijven van haar  kookboeken voor baby’s.

Ik begon aan het kleine groene boekje Lekker koken voor je baby. Een heerlijk handzaam formaatje. Dit boekje bevat duidelijke recepten voor de leeftijd 6, 9 en 12 maanden. De meeste recepten zijn voor kinderen vanaf 6 maanden en er wordt gekookt met heerlijke aparte en originele fruit- en groentesoorten zoals; kaki, zoete aardappel en kokos. Heerlijk om door te bladeren en volop inspiratie op te doen. Voor €7,99 vind ik dit een erg leuk cadeautje voor een (aanstaande) moeder en vader.

Daarna begonnen aan het allereerste boek van Sharon van Wieren is het babykookboek en dit is het is véél meer dan de titel doet verwachten. Het boek neemt je mee door de voeding van je baby vanaf de geboorte. Zo beschrijft het alles rondom de borstvoeding en geeft het tips over de bereiding van flesvoeding. Je wordt aan de hand meegenomen tot het moment dat je baby andere voedingsstoffen nodig gaat hebben met 6 maanden. Er wordt stil gestaan bij hoe je een kind van een lepel leert eten, dat groente handig is als eerste poging, hoe om moet gaan met wennen aan nieuwe smaken, welke groente er nitraat in zich hebben en wat gasvorming kan veroorzaken. Heerlijk zoveel makkelijk leesbare informatie in één boekje.

In ons geval hebben we te maken met een kindje met allergie en ook hier vind je antwoorden op de vragen die door je hoofd spoken. Hoe start je, welke groentes en fruit hebben de minste kans op allergie, hoe bouw je op en wat als je kind ergens allergisch op reageert. In het gehele boek met recepten staat keurig aan de hand van een symbool welke recepten er koemelk bevatten zodat je rekening kan houden met een eventuele koemelk allergie.

Verdere staan er tal van praktische tips in het boek die je gewoon even moet lezen. Te denken aan bewaren van groentehapjes in de vriezer, tot bereiden van groentes, hoe je gedroogd fruit moet bereiden, wat als de tandjes doorkomen, wanneer leer je drinken uit een beker, voedingsvoorbeelden van dag menu per maand, enz enz…

Daarna kom je bij de ruim 100(!!) recepten die opgedeeld zijn in verschillende hoofdstukken. Enkele gerechten die beschreven zijn:

 • Pap; bananensnoet voor 6 maanden
 • Fruit en moes: avocado variaties, iets wat je misschien niet als eerste bedenkt bij fruit, maar wel erg lekker is.
 • Groentegerechten: de puree met waterkers is aan aanrader voor je baby en voor jezelf.
 • Soep; hoe je soep kan maken zonder teveel zout voor je kleintje.
 • Vlees; heerlijke gerechten die je ook zelf vaak maakt zoals witlof et kaas en ham en dan helemaal geschikt voor je baby.
 • Vis; heerlijke combinatie met verse groentes.
 • Gevogelte; groenteschotel met kip en eigengemaakte pesto
 • Pasta: ‘moeie’ mama pasta, voor als je even een keertje snel iets op tafel wil zetten.
 • Rijst, couscous en Tarly; ik doe onze kleine en groot plezier met de babycouscous met abrikozen en spinazie.
 • Ei: goed gevulde omelet die een hele maaltijd vormen.
 • Toetjes; tropische rijstehap voor de kleintje en voor de wat grotere dreumes stoofpeertje met vla.
 • Tussendoortjes: de lekkerste recepten voor harige en zoete wentelteefjes, dat haalt goede herinneringen van papa en mama hun jeugd boven.
 • Ijs: lekker ijslolly in de smaken ananas en banaan voor een warme zomerdag.
 • Brood en beleg: de makkelijke lente en zomer spread gaan ook gewoon mee met mama naar werk!
 • Koek en taart: leuke ideetjes oor zijn of haar eerste feestje, pannenkoekentaart of een feesttaart met lange vingers.
 • Gezonde dranken: de gezondste fruit shakes en smooties. Simpel maar o zo lekker.
 • Lekker voor jezelf en de baby: heerlijke recepten met porties die genoeg zijn voor pas, mams en baby en die je ook zo nog kan invriezen voor een dagje later.

Al met al vind ik dit kookboek echt top. Het neemt je mee door alle fases van je baby tot dreumes, van melk tot groente en van groente tot mee-eten met de pot. Je wordt geïnspireerd door de leuke namen van de recepten en de originele ingrediënten. En die kleine van ons die likt zijn vingers erbij af en wij ook trouwens.

Winactie
Om onze lezers ook nieuwe inspiratie op te laten doen mogen we 4 exemplaren van het babykookboek weggeven. Wil je kans maken, doe dan het volgende voor 18 april:

 1. Word fan van BestevoorjeKids.nl op Facebook door op de ‘vind ik leuk’ knop te klikken
 2. Reageer onder dit artikel (met je naam die overeenkomt op Facebook) met de beschrijving van het allereerste hapje van jullie kleine spruit.

Deze winactie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum.

You may also like...

23 reacties

 1. Kristel Gloudemans schreef:

  Precies 6 maanden en klaar voor het eerste hapje, WORTEL!!! mevrouw vond er niet veel aan, haha ze spuugde alles weer uit 🙂 maar het was wel een UNIEKE eerste ervaring!! alles zat onder 🙂

 2. Inge van der Kwast-Briedé schreef:

  Ik zou dit boek erg graag willen winnen voor mijn smikkelkampioen… mijn zoontje Joris van 5 maanden. Hij lust echt werkelijk alles, maar mijn inspiratie is soms ver te zoeken. Een leuk kookboek zou dan wel helpen!
  🙂

  • Inge van der Kwast-Briedé schreef:

   Het eerste hapje van Joris was een fruithapje toen hij 2 maanden oud was… hij keek mij het eten uit de mond en ik probeerde maar eens een hapje… hij at meteen een half potje leeg!
   Daarna ben ik meteen alles zelf gaan maken omdat de groentehapjes uit de potjes zo verschrikkelijk hetzelfde en vies smaken.

 3. Paula de Backer schreef:

  Het eerste hapje van onze kleine meid, wordt groente.. Lang leve de staafmixer.. Nog een maandje geduld dan is het zover!!

 4. prinsen marleen schreef:

  ik wil ook graag eens meedoen voor mijn dochter

  prinsen marleen

 5. Marit de Boer schreef:

  gepureerde Aardappel en courgette

 6. Inge Stoop schreef:

  Lieve Beste voor je kids,

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen, ik vind het erg belangrijk om mijn kinderen gezond en verantwoord te laten eten. Met mijn oudste (inmiddels 2) lukt het redelijk maar ik vind de variatie af en toe nog behoorlijk lastig! Wat tips zouden welkom zijn. Mijn jongste wordt as week 6 maanden, hij krijgt nu hapjes uit een potje maar naast het feit dat ze verschrikkelijk duur zijn vind ik de smaken ook gewoon nep. Ik zou heel graag vers voor hem koken maar ik heb dus echt geen idee waar ik zou moeten beginnen.
  Dit kookboek zou me voor beide kindjes enorm kunnen helpen! Het zou in ieder geval weer een stuk makkelijker worden om verantwoorde maar ook vooral lekkere maaltijden op tafel te toveren!

  Liefs Inge

  ps. Op facebook volg ik jullie natuurlijk al een tijd!

 7. Jan van Lievenoogen schreef:

  Klein beetje chocolade pudding van papa

 8. Anneliese de Waal schreef:

  Erg leuke winactie, wil heel graag winnen, mijn vriendin Nathalie is net bevallen van een zoon, dit boek zou heel erg goed uitkomen en leuk om te geven.

 9. Isabelle_Dm schreef:

  Het allereerste “hapje” was een likje van mijn vanille-ijsje

 10. Kelly A-d schreef:

  Eerste hapje was banaan. Zou ik niemand aanraden als eerste hapje, zeker omdat ze in het begin nogal knoeien (alles weer uitspugen) en ik dus die slabbetjes ook echt niet meer schoon heb kunnen krijgen.
  Dat gezicht wat ze trok was echt komisch, de braakgeluiden toch wel wat zielig… Nu is ze inmiddels 7 maanden en lust al veel meer!
  Het boekje zou handig van pas komen, voor nieuwe inspiratie. Nu kom je toch snel op hetzelfde uit!

 11. Eva jonk schreef:

  Mijn kleine spruit moet nog komen, 9 augustus ben ik uitgerekend. Maar ik weet van mijn moeder dat ze mij vroeger, liga met banaan en sinasappel gaf!

 12. Lin diemeer schreef:

  O dat is handig ,ik weet het af en toe echt niet meer ,mijn zoontje mag over een paar weekjes gaan eten dan is hij 6 maanden. Maar mijn oudste was altijd gek op peer

 13. cilia leenders schreef:

  geraspte appel met fijngeprakte banaan. Na enige “moeilijke” gezichtjes, begon ze het tóch lekker te vinden.

 14. Moniek Sloot weg schreef:

  Gepureerde zelfgekookte worteltjes

 15. Cornelis van Bemmel schreef:

  Het allereerste hapje voor de kleine spruit duurt nog even, aangezien we half juli onze kleinste spruit verwachten 🙂

 16. Joy Jeschke schreef:

  Ik doe graag mee, ik moet binnen nu en 10 dagen bevallen … dus komt van pas!

 17. Natascha Meuris schreef:

  Lijkt me een handig boekje! Zeker omdat ik niet meer zoveel inspiratie heb voor ons bengeltje zijn papjes.. Zijn eerste hapjes was worteltjes met tomaat en patatjes.
  En hij had er van genoten

 18. Daphne Huion schreef:

  Wat een leuke actie! Boek zou goed van pas komen hier!
  Hier was het eerste hapje van mijn zoontje appel, banaan en een geplet koekje. 🙂

 19. Paula de Backer schreef:

  Dat lijkt me super, nog even geduld en onze kleine meid mag ook genieten van al het lekkers (ipv van melk)

 20. heidi bryon schreef:

  ik denk dat dit een interessant boek voor een vriendin ven mij kan zijn, die problemen heeft met haar kindje in verband met voeding. het eerst hapje van mijn kind was heel plat gepureerde wortel, broccoli en aardappeltjes 🙂

 21. anitadiepeveen schreef:

  een lekker prakje van banaan en sinasappel. En dat was een hele belevenis 😉

 22. Rebecca schreef:

  Ik doe graag mee met deze actie.Eeen vriendin van mij moet bijna bevallen en ik denk dat ze erg blij zal zijn met zo’n leuk boek.
  mijn fb naam is Rebecca Hagedoorn-Remmerts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *